Cursussen en workshops 2020

Wij bieden verschillende cursussen en workshops aan over permacultuur en voedselbossen! Alle cursussen worden met veel enthousiasme gegeven door professionele docenten. Bekijk hieronder ons aanbod en schrijf je in!

Basiscursus permacultuur

Docent: Iris Veltman
Kosten: € 235,-, incl. koffie, thee en soep
Tijden: 11:00 – 15:30 uur, incl. half uur pauze.
Lessen op: geannuleerd, als je graag op de hoogte gehouden wordt van de volgende cursus, kun je dat via het contactformulier laten weten.


Een goed permacultuur-ontwerp zit ‘m in kansen herkennen. Ervaar hoe een kleine ingreep een groot effect kan hebben – en wanneer niets doen beter is. Ontdek deze methode voor landschapsplanning voor tuinen tot boerderijen, tot duurzame wijken en leefstijlen. Gebruik de
principes voor het maken van ethische keuzes en als handvaten om je project te vormen. Leer te denken als onderdeel van het ecosysteem.

Iedere les onderzoek je een thema. Verken deze met een mix van theorie en doe-opdrachten, groepsgewijs onderzoeken, leren van elkaar en reflectie. Pas het toe in ontwerpactiviteiten en oefen samen op een stukje projecttuin in het PermacultuurCentrum. Of je nou beginner of liefhebber bent, deze cursus helpt je op om je ideeën te concretiseren.

Wat heb je geleerd en gedaan aan het einde van deze cursus:

• Je kunt permacultuur in je eigen tuin of omgeving toepassen.
• Je leert kansen te herkennen en die te benutten.
• Je hebt tenminste een basis voor je eigen ontwerp en weet hoe je die zelf verder kunt uitbreiden.
• Je kunt zelfstandig verder leren door te observeren en gebruik te maken van de handvatten die je tijdens de cursus zijn aangereikt.
• Je kunt bewuste keuzes maken die bijdragen aan het verduurzamen van je omgeving.

 

Ervaringen van een oud-cursisten

“Iris is een heldere, creatieve en vriendelijke docent. En haar werkwijze is afwisselend en leuk. Kortom de cursus was een zeer positieve ervaring en ik ga mij tuin nu plannen volgens de permacultuur principes!”

“Iris is heel goed en betrokken, de lessen zijn speels en leerzaam (ervarend leren). Ik ben blij dat ik dit gedaan heb, een betere basis als start kan ik niet bedenken.”

Opzet van de lessen:

  • Iedere les gaat in één of twee thema’s: ‘Wat is permacultuur?’, ‘Ecologische successie en bodem’, ‘Biodiversiteit en composteren’, ‘De 12 ontwerpprincipes’, ‘Water’ en ‘Planten’.
  • Het lesprogramma bestaat uit een afwisselende mix van theorie, zelf ontdekken, spel, in groepen verkennen en ontwerpen.
  • De eerste les is wat theoretischer, zodat je een basisbegrip kunt opbouwen. De lessen erna ga je vooral met je mede-cursisten aan de slag. Zo onderzoek je samen verkenstations en een waterbaan, speel je een successiespel, weef je een voedselweb en bouw je een composthoop. In de laatste twee lessen oefen je met het ontwerpen van een waterplan en een gilde.
  • In iedere les steken we na de lunch een halfuurtje de handen uit de mouwen in een projecttuintje, waarbij we samen een stukje grond omvormen tot een tuintje. Zo krijg je gevoel voor aanleg en onderhoud én zie je welk effect jouw werk heeft.
  • Je krijgt toegang tot een (besloten) internetgroep, waarop je tussen de lessen door vragen kunt stellen over alles permacultuur-gerelateerd of over je eigen project. Ook kun je hier allerlei afbeeldingen, documenten en links naar eigen keuze inzien ter verdieping van wat tijdens de les besproken is.
  • Naar aanleiding van de les ontvang je enkele (optionele) thuisopdrachten. De les starten we met een vragenronde en wie zijn werk met de groep wilt delen. Ook werken we samen aan een plantenlijst, die je in de laatste les én daarna kunt raadplegen.
  • Na afloop van iedere les ontvang je een samenvatting van de lesstof van die dag.

Over de docent, Iris Veltman
“Mijn permacultuur-carrière begon met de studie Milieukunde. Ik raakte enthousiast voor duurzaamheid, kringloopsluiting, ecologie, water en bodem. Na mijn afstuderen werkte ik in eerste instantie als procestechnoloog en onderzocht ik composteren en waterzuivering. Thuis kwam permacultuur op mijn pad. Dít is wat ik zoek, dacht ik. Het bracht alles samen wat ik dusver had geleerd. Ik ging onderzoeken en experimenteren en maakte uiteindelijk in 2014 de switch naar mijn eigen groene bedrijf. Nu ontwerp ik permacultuurtuinen, schrijf voor magazines en websites, houd een blog bij en geef lezingen. Deel de kennis, daar geloof ik in. Zo werken we samen aan verbetering.”

BASISCURSUS VOEDSELBOSSEN

Docent: Jelle Fekkes
Kosten: € 234,- incl. btw
Tijden: 10:00 uur (9:30 uur inloop!) tot 16:30 uur
Lessen op: Op zondag 7 juni, 21 juni en 5 juli.

Aanmelden kan ook via mail@fekkeslandschap.nl onder vermelding van de cursus en uw naam, e-mailadres en telefoonnummer. U ontvangt dan een bevestiging van inschrijving en aanvullende informatie.


Basiscursus voedselbossen

In de zomer van 2020 start een nieuwe basiscursus voedselbossen op tournee. Net als bij de herfsteditie worden de theoriedagen aan de excursies gekoppeld. Daardoor reist de cursus langs drie locaties, waar de ochtend in het teken zal staan van theorie, de lunch ruimte biedt aan persoonlijke pitches of mogelijk een documentaire en in de middag een voedselbos wordt bezocht. Achtereenvolgens worden PermacultuurCentrum Haarlem met voedselbos Houtrak in Spaarndam, Het Ideeëntheater met voedselbos Kreilerwoud in Barsingerhorn en Dorpshuis de Slenk in de Horst met voedselbos Ketelbroek aangedaan. De les bij de Horst en Ketelbroek wordt samen met Wouter van Eck verzorgd.

De basiscursus vormt een gedegen kennismaking met voedselbosbouw. Na de cursus heb je een duidelijk begrip van (de werking) van voedselbossen, een beeld van de toepassingsmogelijkheden en weet je hoe je er mee aan de slag kan gaan en hoe je je er verder in kunt verdiepen.

Hoofddocent: Jelle Fekkes, landschapsarchitect en voedselbosbouwer
Mede-docent (alleen op locatie De Horst/ Ketelbroek): Wouter van Eck

Basiscursus voedselbossen:

Lesdagen van 10:00 uur (9:30 uur inloop!) tot 16:30 uur. Inclusief gezamenlijke lunch (ieder neemt wat mee)

Zondag 7 juni:
Het Ideeëntheater, Barsingerhorn / voedselbos Kreilerwoud

Zondag 21 juni:
Permacultuurcentrum Haarlem / voedselbos Houtrak Spaarndam

Zondag 5 juli:
De Slenk Groesbeek-De Horst / voedselbos Ketelbroek

Over Jelle Fekkes 
Jelle Fekkes is een ervaren tuin- en landschapsarchitect, medeoprichter van PermacultuurCentrum Haarlem en sinds enige jaren ook voedselbosbouwer.
Met zijn Haarlemse bureau Landscape Foodscape verzorgt hij coaching, advies en ontwerp voor voedselbossen en eetbare landschappen. In samenwerking met Nan Cuna Teamontwikkeling heeft hij een eigen voedselbos en eetbaar landschap aangelegd in Barsingerhorn, voor onderzoek en educatie: voedselbos Kreilerwoud.

Over Wouter van Eck 
Wouter van Eck was docent aan de universiteit van Nijmegen voordat hij als campagneleider Landbouw en Voedsel bij Milieudefensie in Amsterdam ging werken. Vervolgens was hij enige jaren directeur bij Stichting Floron (kennisinstituut inheemse flora). Vanaf 2009 heeft Wouter het voedselbos Ketelbroek (2,42 ha) ontworpen en aangelegd, vooralsnog het grootste en meest diverse voedselbos van Nederland. Wouter volgde in Engeland de cursus Advanced Forest Gardening bij de Agroforestry Research Trust. Hij geeft sinds 2012 lezingen, presentaties en cursussen over voedselbossen, onder meer als gastdocent bij de vakgroep Farming Systems Ecology van de WUR. Ook is hij betrokken bij ontwerp en aanleg van een groeiend aantal projecten, waaronder voedselbos Houtrak in Spaarndam en voedselbos Kralingen in Rotterdam.

Natuurlijk leven met wilde planten en kruiden

Docent: Corina Busman
Kosten: € 125-, incl. koffie, thee en studie-materiaal
Tijden: zaterdagmiddag van 15.00 – 17.00
Lessen op: 22 aug, 26 sept, 24 okt, 21 nov 2020 


Natuurlijk leven met wilde planten en kruiden

In de cursus leer je wilde planten en kruiden herkennen en gebruiken voor je gezondheid!

Herkennen
Je leert wilde planten herkennen en leert de regels voor het plukken van planten. Er is ook aandacht voor de klassieke signatuurleer: hoe zie je aan een plant wat deze voor je kan doen?

Voeding
Proef vijf natuurlijke smaken proeven uit de natuur. Leer je eigen kruidenpesto en smoothie maken van wilde planten. Voeg wilde planten toe aan salades. En maak de lekkerste thee en kruidenwaters. 

Technieken
Wilde planten en kruiden kan je op verschillende manieren gebruiken. Je leert technieken om planten te drogen. En om je eigen olie, zalf en tinctuur te maken. Zo kan je wilde planten voor jouw (huid)verzorging gebruiken.

Methodiek
De cursus is ervaringsgericht opgezet. Je bent veel in de tuin om te zien, ruiken, horen en voelen. En maakt verschillende kruidenproducten. Je krijgt een reader met alle producten en recepten. 

 

Over de docent, Corina Busman

“Als kind plukte ik graag rozenblaadjes en maakte er rozenwater van. Als moeder (ik heb 4 kinderen) bezocht ik vaak de natuur omdat het daar zo lekker rustig was. Hoe vaker ik in de natuur was, hoe meer ik het gevoel kreeg iets te willen doen met de natuur. Lekker doen, iets maken van de krachten van de natuur en dat inzetten voor mijn gezondheid.

Een reeks studies volgden. Eerst uit pure interesse voor mijn eigen verbinding met de natuur en gezondheid, later voelde ik meer drang om die “oeroude kennis” ook te willen delen, omdat het mij veel goeds heeft gebracht. Ik begon met een online kruidenopleiding, na afronding smaakte dat naar de herboristenopleiding & signatuurleer bij Het Kruidenrijk.

Naast mijn studie ben ik gaan leren op de tuin en heb ik mijn kennis bij verschillende ervaren kruidenvrouwen mogen opdoen. Vanaf de geboorte van het Permacultuurcentrum Haarlem heb ik daar rond gelopen. Altijd fijne gesprekken en fijne ontmoetingen gehad op de tuin.
De eerste 10 jaar van mijn werkzame leven heb ik gewerkt in het bedrijfsleven in diverse rollen. Ik was altijd enorm geïnteresseerd in mensen, de verhalen achter de persoon. Veel selectiegesprekken mogen voeren en diverse arbo projecten gedaan. Mijn droom is om beide werelden te combineren. Ik wil graag een plek creëren waar mensen kunnen re-integreren op een tuin in het groen. Zie voor meer hierover: www.groenvitaal.nl

WORKSHOP COMPOSTEREN

Docent: Iris Veltman
Kosten: € 35,- incl. btw
Datum: geannuleerd, als je graag op de hoogte gehouden wordt van de volgende cursus, kun je dat via het contactformulier laten weten.
Tijden: 11:00 uur tot 14:30 uur

Aanmelden kan via info@permacultuurcentrumhaarlem.nl onder vermelding van de cursus en uw naam, e-mailadres en telefoonnummer. U ontvangt dan een bevestiging van inschrijving en aanvullende informatie.


 

Composteren is niet moeilijk, als je eenmaal de truc erachter snapt. Tijdens deze workshop bouw je de basis voor een gezonde composthoop, leer je aflezen hoe het met je compostering gaat en ontdek je welke werkwijze het beste aan jouw wensen voldoet.

Na afloop ontvang je een hand-out met samenvatting, tips en troubleshooting.


Over Iris Veltman

Mijn permacultuur-carrière begon met de studie Milieukunde. Ik raakte enthousiast voor duurzaamheid, kringloopsluiting, ecologie, water en bodem. Na mijn afstuderen werkte ik in eerste
instantie als procestechnoloog en onderzocht ik composteren en waterzuivering. Thuis kwam permacultuur op mijn pad. Dít is wat ik zoek, dacht ik. Het bracht alles samen wat ik dusver had geleerd. Ik ging onderzoeken en experimenteren en maakte uiteindelijk in 2014 de switch naar mijn eigen groene bedrijf.

Nu ontwerp ik permacultuurtuinen, schrijf voor magazines en websites, houd
een blog bij en geef lezingen. Deel de kennis, daar geloof ik in. Zo werken we samen aan verbetering.

 

WORKSHOP WILDPLUK

Docent: Corina Busman
Kosten: € 35,- incl. btw
Datum: geannuleerd, als je graag op de hoogte gehouden wordt van de volgende cursus, kun je dat via het contactformulier laten weten.
Tijden: 10:00 uur tot 13:00 uur

Aanmelden kan via info@permacultuurcentrumhaarlem.nl onder vermelding van de cursus en uw naam, e-mailadres en telefoonnummer. U ontvangt dan een bevestiging van inschrijving en aanvullende informatie.


Leer wilde planten en kruiden herkennen in de tuin van PermacultuurCentrum Haarlem. Samen bereiden we een eenvoudige lunch van wilde planten en onkruid.

Na deze workshop kan je een aantal basisplanten herkennen en heb je het zelfvertrouwen om deze ook thuis in het koken te gebruiken!

Over Corina Busman
“Als kind plukte ik graag rozenblaadjes en maakte er rozenwater van. Als moeder (ik heb 4 kinderen) bezocht ik vaak de natuur omdat het daar zo lekker rustig was. Hoe vaker ik in de natuur was, hoe meer ik het gevoel kreeg iets te willen doen met de natuur. Lekker doen, iets maken van de krachten van de natuur en dat inzetten voor mijn gezondheid.

Een reeks studies volgden. Eerst uit pure interesse voor mijn eigen verbinding met de natuur en gezondheid, later voelde ik meer drang om die “oeroude kennis” ook te willen delen, omdat het mij veel goeds heeft gebracht. Ik begon met een online kruidenopleiding, na afronding smaakte dat naar de herboristenopleiding & signatuurleer bij Het Kruidenrijk.

Naast mijn studie ben ik gaan leren op de tuin en heb ik mijn kennis bij verschillende ervaren kruidenvrouwen mogen opdoen. Vanaf de geboorte van het Permacultuurcentrum Haarlem heb ik daar rond gelopen. Altijd fijne gesprekken en fijne ontmoetingen gehad op de tuin.
De eerste 10 jaar van mijn werkzame leven heb ik gewerkt in het bedrijfsleven in diverse rollen. Ik was altijd enorm geïnteresseerd in mensen, de verhalen achter de persoon. Veel selectiegesprekken mogen voeren en diverse arbo projecten gedaan. Mijn droom is om beide werelden te combineren. Ik wil graag een plek creëren waar mensen kunnen re-integreren op een tuin in het groen. Zie voor meer hierover: www.groenvitaal.nl

 

Schrijf je hier in voor een cursus!

Wil je deelnemen aan een (of meer) van onze cursussen? Vul dan hier je gegevens in. Je ontvangt dan een bevestiging van inschrijving en aanvullende informatie.