Cursussen 2019

Wij bieden verschillende cursussen aan over permacultuur en voedselbossen! Alle cursussen worden met veel enthousiasme gegeven door professionele docenten. Bekijk hieronder ons aanbod en schrijf je in! 

Basiscursus permacultuur

Docent: Iris Veltman
Kosten: € 220,-, incl. koffie, thee en soep
Tijden: 11:00 – 15:30 uur, incl. half uur pauze.
Lessen op: zondag 15 september • zondag 29 september • zondag 13 oktober • zondag 27 oktober • zondag 3 november •  17 november 2019

Deze cursus is vol. In voorjaar 2020 start er weer een nieuwe basiscursus permacultuur. Data worden nader bekend gemaakt. Je kan een mailtje met je naam en telefoonnummer sturen naar info@permacultuurcentrumhaarlem.nl bij interesse.


Een goed permacultuurontwerp zit ‘m in de details. Leer hoe een kleine ingreep een groot effect kan hebben – en wanneer niets doen beter is. Ontdek deze methode voor landschapsplanning van tuinen tot boerderijen en zelfs duurzame wijken tot instituten. De basisprincipes bieden een handvat voor het maken van ethische keuzes en de kansen in je situatie en omgeving te herkennen. Leer te denken als onderdeel van het ecosysteem.

Iedere les onderzoek je een thema. Werk een eigen project uit, leer verschillende technieken toepassen en op je eigen manier verder uit te breiden. Gebruik de PermacultuurCentrum-tuin als lab en proeftuin. Deze cursus verschaft beginners houvast en helpt liefhebbers hun ideeën te concretiseren.

Wat heb je geleerd en gedaan aan het einde van deze cursus:
• Je kunt permacultuur in je eigen tuin of omgeving toepassen.
• Je hebt tenminste een basis voor je eigen ontwerp en weet hoe je die zelf verder kunt uitbreiden.
• Je kunt bewuste keuzes maken die bijdragen aan het verduurzamen van je omgeving.
• Je kunt zelfstandig verder leren door te observeren en met de hulp van tools die je tijdens de cursus hebt gekregen.

Opzet van de lessen:
Iedere les draait rondom een thema zoals de 12 ontwerpprincipes van Holmgren, patroonanalyse, site analyse, water, ‘biodiversiteit en bodem’ en ‘planten en systemen’. Tijdens de les wordt theorie afgewisseld met observatie. Je doet praktijkervaring op door te werken aan een klein project in de tuin. Na elke les volgt een ‘ontwerpuurtje’ waarin je de mogelijkheid hebt om je eigen gekozen project/onderwerp onder persoonlijke begeleiding van de cursusleider uit te werken. Daarnaast kun je tussen de lesdagen door vragen stellen in een online groep. Het zelfgekozen project/onderwerp kan een tuin zijn, maar bijvoorbeeld ook een balkon of een leefsituatie.

Wil je eerst meer weten over Iris Veltman of PermacultuurCentrum Haarlem? Op zaterdag 2 februari – tijdens de open dag – geeft Iris Veltman een introductie op de basiscursus permacultuur. De open dag is van 11:00 tot 14:00. De toegang is gratis. Wees welkom!

Over de docent, Iris Veltman
“Mijn permacultuur-carrière begon met de studie Milieukunde. Ik raakte enthousiast voor duurzaamheid, kringloopsluiting, ecologie, water en bodem. Na mijn afstuderen werkte ik in eerste instantie als procestechnoloog en onderzocht ik composteren en waterzuivering. Thuis kwam permacultuur op mijn pad. Dít is wat ik zoek, dacht ik. Het bracht alles samen wat ik dusver had geleerd. Ik ging onderzoeken en experimenteren en maakte uiteindelijk in 2014 de switch naar mijn eigen groene bedrijf. Nu ontwerp ik permacultuurtuinen, schrijf voor magazines en websites, houd een blog bij en geef lezingen. Deel de kennis, daar geloof ik in. Zo werken we samen aan verbetering.”

BASISCURSUS VOEDSELBOSSEN

Docent: Jelle Fekkes
Kosten: € 217,80,-, incl. btw
Tijden: van 10:00 uur (9:30 uur inloop!) tot 16:30 uur 
Lessen op: Op zondag 8 en 22 september en 13 oktober 2019 

Deze cursus is vol. In voorjaar 2020 start er weer een nieuwe basiscursus voedselbossen. Data worden nader bekend gemaakt. Je kan een mailtje met je naam en telefoonnummer sturen naar info@permacultuurcentrumhaarlem.nl bij interesse.


Basiscursus voedselbossen

In het najaar van 2019 start een nieuwe basiscursus voedselbossen. Net als bij de voorgaande editie zijn de theoriedagen aan de excursies gekoppeld. Daardoor reist de cursus langs drie locaties, waar de ochtend in het teken zal staan van theorie, de lunch ruimte biedt aan persoonlijke pitches en/of docu-films en in de middag een voedselbos wordt bezocht. Achtereenvolgens worden PermacultuurCentrum Haarlem met voedselbos Houtrak, Ecobuurtschap en voedselbos Kreilerwoud en De Horst met voedselbos Ketelbroek aangedaan.

De basiscursus vormt een gedegen kennismaking met voedselbosbouw. Na de cursus heb je een duidelijk begrip van (de werking) van voedselbossen, een beeld van de toepassingsmogelijkheden en weet je hoe je er mee aan de slag kan gaan en hoe je je er verder in kunt verdiepen.

Hoofddocent: Jelle Fekkes, landschapsarchitect en voedselbosbouwer 
Mede-docent (alleen op locatie De Horst/ Ketelbroek): Wouter van Eck

Basiscursus voedselbossen: 
Lesdagen van 10:00 uur (9:30 uur inloop!) tot 16:30 uur 
Zondag 8 september: 
Permacultuurcentrum Haarlem / voedselbos Houtrak 
Zondag 22 september: 
Ecobuurtschap en voedselbos Kreilerwoud (Barsingerhorn) 
Zondag 13 oktober: 
Groesbeek-De Horst en voedselbos Ketelbroek. 
Prijs: € 217,80 (inclusief 21% BTW) 
Aanmelden via mail@fekkeslandschap.nl onder vermelding van de cursus en uw naame-mailadres en telefoonnummer. U ontvangt dan een bevestiging van inschrijving en aanvullende informatie.

Ontwerptafels 
Binnenkort start Landscpae Foodscape met het aanbieden van ontwerptafels: een plek waar je een dag of meerdere dagen aan je eigen ontwerp kunt werken onder persoonlijke begeleiding van een landschapsarchitect en voedselbosdeskundige. De eerste variant hiervan is de plusmodule, op 19 juni  2019 bij PermacultuurCentrum Haarlem. Zie het cursusblok hieronder en schrijf je in. 

Over Jelle Fekkes 
Jelle Fekkes is een ervaren tuin- en landschapsarchitect, medeoprichter van PermacultuurCentrum Haarlem en sinds enige jaren ook voedselbosbouwer. Met zijn Haarlemse bureau Landscape Foodscape verzorgt hij coaching, advies en ontwerp voor voedselbossen en eetbare landschappen. In samenwerking met Nan Cuna Teamontwikkeling heeft hij een eigen voedselbos en eetbaar landschap aangelegd in Barsingerhorn, voor onderzoek en educatie: voedselbos Kreilerwoud.

Over Wouter van Eck 
Wouter van Eck was docent aan de universiteit van Nijmegen voordat hij als campagneleider Landbouw en Voedsel bij Milieudefensie in Amsterdam ging werken. Vervolgens was hij enige jaren directeur bij Stichting Floron (kennisinstituut inheemse flora). Vanaf 2009 heeft Wouter het voedselbos Ketelbroek (2,42 ha) ontworpen en aangelegd, vooralsnog het grootste en meest diverse voedselbos van Nederland. Wouter volgde in Engeland de cursus Advanced Forest Gardening bij de Agroforestry Research Trust. Hij geeft sinds 2012 lezingen, presentaties en cursussen over voedselbossen, onder meer als gastdocent bij de vakgroep Farming Systems Ecology van de WUR. Ook is hij betrokken bij ontwerp en aanleg van een groeiend aantal projecten, waaronder voedselbos Houtrak in Spaarndam en voedselbos Kralingen in Rotterdam.

PLUSMODULE ONTWERPEN

Plusmodule ontwerpen
Voor (eerdere) deelnemers aan de basiscursus voedselbossen is er de mogelijkheid om een dag te werken aan een eigen project onder begeleiding van een ervaren docent.

Per docent is er ruimte voor 6 deelnemers. De locatie wordt afgestemd op de deelnemers, het aantal inschrijvingen en de docent(en).

Hoofddocent: Jelle Fekkes, landschapsarchitect en voedselbosbouwer

Plusmodule ontwerpen
Tijdstip: Nieuwe datum in het najaar volgt nog
Locatie: Wordt afgestemd op/met cursisten
Prijs: € 96,80 (inclusief 21% BTW)

Ben je geïnteresseerd in deze module? Stuur dan een mailtje naar info@permaucultuurcentrumhaarlem.nl en dan mailen we je zodra de volgende datum bekend is. 

Schrijf u hier in voor een cursus!

Wilt u deelnemen aan een (of meer) van onze cursussen? Vul dan hier uw gegevens in. U ontvangt dan een bevestiging van inschrijving en aanvullende informatie.