Samen leren en tuinieren

dec 15, 2015

We starten begin 2016 met een aantal leuke projecten, waarbij iedereen die geïnteresseerd is zich kan aansluiten om mee te denken en te helpen! Er valt een hele hoop te leren (ook voor thuis) en ik zelf wil eigenlijk al bij ze allemaal… Jammer, te weinig tijd.

Hier was de basis voor de kruidenspiraal gelegd: karton! Nu staat er een mooie kruidenspiraal te wachten op (verdere) beplanting.

Dus wat gaat er in ieder geval gebeuren? Ten eerste komt er een eetbare haag. Deze eetbare-haag-kring wordt geleid door landschapsarchitect Jelle Fekkes. Samen gaan we kijken welke planten we voor zoiets kunnen gebruiken, hoe we dit kunnen toepassen en uiteindelijk (in maart al) is het de bedoeling dat de haag geplant gaat worden. Ambitieus dus! Het idee is een multifunctionele haag (denk voedsel, insecten, vogels, zelfbemesting etc.), die direct ook de tuin onderscheidt van de omgeving als tuin en het geheel een meer besloten gevoel geeft. Linde krijgt er in ieder geval een plekje.

De tweede kring is de kruidentuin-kring, geleid door Rinus Hoevens. Op het terrein waar eerst een grasveld lag, ligt nu een enorme lap compost. Eronder zit karton, om het gras kapot te maken (maar dat zie je niet). Wat hier komt en waar deze kring zich dus ook mee bezig gaat houden, is een Keltische kruidentuin oftewel medicijnwiel (zie afbeelding hieronder voor een idee). Dit is een meer klassieke, formele vorm van beplanting, die (nog steeds) zo zijn charme heeft. En zoals de naam al doet vermoeden, komt de tuin vol te staan met kruiden met een geneeskrachtige werking. Onderschat de kracht van kruiden niet! Voor mijn migraine bijvoorbeeld werkt thee van ijzerhard (Verbena officinalis) nog altijd het beste. En zo zijn er heel wat kruidenmiddelen die we zelf in de tuin kunnen kweken. Rinus verdiept hier zich al wat langer in. Naast die Keltische kruidentuin is ons eerste ‘afgemaakte’ deel: de kruidenspiraal. De kruidentuin-kring gaat ook hiermee verder aan de slag, want deze moet nog verder aangeplant worden met keukenkruiden (nu staan er maar een paar plantjes in onze mega-spiraal).

Keltische kruidentuin. Bron: Its a green life

Dan is er ook nog de kas-kring, die wat meer op de lange termijn gaat werken. Geleid door milieukundige Iris Veltman (hé dat ben ik) gaat deze kring zoeken naar manieren om de grote, oude kas die op het terrein aanwezig is, passief te verwarmen. De bedoeling is dat de kas in de winter vorstvrij blijft. Maar dan zonder elektriciteit dus, in plaats daarvan met dingen als reflectie, thermische opslag, isolatie, gebruik van warmte uit andere processen… En iedereen die geïnteresseerd is mag meedoen, daar hoef je geen kennis van passief verwarmen voor te hebben. Het gaat om ideeën opdoen en daarna bekijken wat er mogelijk is (en op welke manier). Er valt dus een hoop te leren van elkaar en eventueel voor een kas thuis. Het project heeft ook als doel voorlichting: juist hier kunnen we mooi van de ideeën van permacultuur gebruik maken!

En voor dit moment het laatste -maar natuurlijk niet onbelangrijke- project, is het opnieuw leven inblazen en ‘verpermaculturen’ van de moestuin. Deze kring wordt geleid door permacultuurdeskundige Tosca Peschier en moestuinder Bep Barreveld en heeft als doel de oude moestuinbedden en -bakken, die er nog liggen van de vorige tuingebruikers, op een permacultuurmanier te gaan gebruiken. Eenjarigen en polyculturen kweken volgens permacultuur, hoe doe je dat? Dat gaat deze kring samen uitzoeken en natuurlijk – moestuinieren.

Mocht je geïnteresseerd zijn geraakt, dan kun je een mailtje sturen naar info@permacultuurcentrumhaarlem.nl of ons bezoeken tijdens onze vaste tuinmomenten (momenteel van 10-12 uur op zaterdag, behalve in de kerstvakantie). Meer informatie zal ook volgen op onze website. Als deelnemer kun je je bij een kring aansluiten en zo mee beslissen over wat we op de tuin doen, maar je kan er ook voor kiezen om alleen praktisch mee te werken op de tuindagen.