Het Team
Marie-Jos Campfens
Na mijn werkzame leven in allerlei functies heb ik mijn diepste wens gevonden, iets in het groen. Ik volgde een opleiding voor Vakbekwaam Hovenier. Leuke opleiding en daar ontzettend veel ‘groene’ kennis opgedaan. Maar de focus lag op het uiterlijk van de tuin. Alle inspanningen zijn daarop gericht: gras maaien, bemesten, verticuteren, variëteiten bloemenplanten, veel wintergroen, bestrijden van ongedierte e.d.. En niet te vergeten: wat is in de (tuin)mode? Maar wat heeft dat alles nog met ‘natuur’ te maken, vroeg ik me af. Niet zo heel veel. Ik besloot ‘het groen’ even los te laten. Totdat ik de documentaire het Groene Goud zag … YES, dit is het! Met de natuur meewerken, zodat een woestijn kan veranderen in een voedselproducerend dal op basis van permacultuur Daarna liep mijn pad naar losse cursussen bij Eetbaar Park, via vrijwilligerswerk in het voedselbos tot oud-bestuurslid bij het PermacultuurCentrum Haarlem. Mijn passie voor de aarde en de natuur geef ik nu vorm als lid van het Tuinteam.


Bep Barreveld
In 2015 was het een eerste warme kennismaking met het huidige Permacultuurcentrum annex tuin, toen nog het Lieven de Key terrein geheten met als bestemming Stadslandbouw. Net mijn jaaropleiding Permacultuur achter de rug en wat een uitdaging om deze nu stevig in de praktijk te brengen!
Langzaamaan, eerst als één van de toen vele vrijwilligers, heb ik de smaak helemaal te pakken gekregen en ben inmiddels gepromoveerd als “trekker” van de groentetuin en de kruidenspiraal en hoor nu bij het dagelijks bestuur als secretaris.
Samen met mede bestuursleden Tosca en Marie-José en onze trouwe vrijwilligers “runnen” wij deze waardevolle plek. Het geeft me opnieuw een warm gevoel dat ik onderdeel ben van dit Permacultuurcentrum en mijn bijdrage kan leveren aan de cursussen, de Open dagen en het samenwerken met onze vrijwilligers. En aan de toenemende meerwaarde van deze plek als ecosysteem.
Tosca Peschier
In 2014 deed ik de Permacultuur jaaropleiding in Den Haag. Daar raakte ik geïnspireerd om in Haarlem een permacultuur gemeenschapstuin op te gaan zetten. Samen met anderen ben ik toen op deze locatie – tijdelijk bestempeld voor stadslandbouw – gaan kijken en we werden direct verliefd op deze mooie plek. In de zomer van 2015 hebben we ons centrum geopend en werd ik voorzitter van onze stichting. De eerste jaren ben ik ook veel praktisch op de tuin actief geweest. De afgelopen jaren ben ik vooral in de organisatie achter de schermen actief.
Het is geweldig om te zien hoe de tuin in de afgelopen 7 jaar zo rijk is gegroeid. Rijk aan zoveel verschillende planten, dieren, schimmels en microklimaten. En rijk aan prachtige mensen die mee tuinieren en mensen die cursussen volgen bij onze geweldige docenten.
Inmiddels is het Permacultuurcentrum door de gemeente Haarlem tot een ecologisch en sociaal waardevolle plek bestempeld en hebben we een permanente plek in de toekomst van de stad!

Docenten

Iris Veltman
Mijn permacultuur-carrière begon met de studie Milieukunde. Ik raakte enthousiast voor duurzaamheid, kringloopsluiting, ecologie, water en bodem. Na mijn afstuderen werkte ik in eerste instantie als procestechnoloog en onderzocht ik composteren en waterzuivering. Thuis kwam permacultuur op mijn pad. Dít is wat ik zoek, dacht ik. Het bracht alles samen wat ik dusver had geleerd. Ik ging onderzoeken en experimenteren en maakte uiteindelijk in 2014 de switch naar mijn eigen groene bedrijf. Nu ontwerp ik tuinen, schrijf voor magazines en websites, houd een blog bij en geef lezingen. Deel de kennis, daar geloof ik in. Zo werken we samen aan verbetering.
Corina Busman
Als kind plukte ik graag rozenblaadjes en maakte er rozenwater van. Als moeder (ik heb 4 kinderen) bezocht ik vaak de natuur omdat het daar zo lekker rustig was. Hoe vaker ik in de natuur was, hoe meer ik het gevoel kreeg iets te willen doen met de natuur. Lekker doen, iets maken van de krachten van de natuur en dat inzetten voor mijn gezondheid.
Een reeks studies volgden. Eerst uit pure interesse voor mijn eigen verbinding met de natuur en gezondheid, later voelde ik meer drang om die “oeroude kennis” ook te willen delen, omdat het mij veel goeds heeft gebracht. Ik begon met een online kruidenopleiding, na afronding smaakte dat naar de herboristenopleiding & signatuurleer bij Het Kruidenrijk.


Jelle Fekkes
Jelle Fekkes is een ervaren tuin- en landschapsarchitect, medeoprichter van PermacultuurCentrum Haarlem en sinds enige jaren ook voedselbosbouwer. Met zijn Haarlemse bureau Landscape Foodscape verzorgt hij coaching, advies en ontwerp voor voedselbossen en eetbare landschappen. In samenwerking met Nan Cuna Teamontwikkeling heeft hij een eigen voedselbos en eetbaar landschap aangelegd in Barsingerhorn, voor onderzoek en educatie: voedselbos Kreilerwoud.
Rutger Spoelstra
Ik ben architect, permacultuur ontwerper en docent en ontwerp onder andere permacultuur tuinen, natuurspeelterreinen en voedselbossen. Het liefst ontwerp ik samen met de natuur en – als het mogelijk is – samen met de gebruikers. Ook help ik graag mee met het aanleggen van mijn ontwerpen.
Naast het ontwerpen geeft ik lezingen, workshops en cursussen, onder meer voor Stichting Groenkracht in Delft, de TU Delft en Eetbaar Park in Den Haag. En ik schrijf artikelen voor het Permacultuur Magazine.
