Cursussen en workshops 2021

Wij bieden verschillende cursussen en workshops aan over permacultuur en voedselbossen! Alle cursussen worden met veel enthousiasme gegeven door professionele docenten. Bekijk hieronder ons aanbod en schrijf je in!

Basiscursus permacultuur

Docent: Iris Veltman
Kosten: € 235,-, incl. koffie en thee.
Data: Zondag 12 en 26 september, 10 en 31 oktober,
14 en 28 november 2021

Tijden: 11:00 – 15:30 uur, incl. half uur pauze.


Deze cursus zit – waarschijnlijk – al vol, doordat we de voorjaarscursus hebben moeten annuleren.


Een goed permacultuur-ontwerp zit ‘m in kansen herkennen. Ervaar hoe een kleine ingreep een groot effect kan hebben – en wanneer niets doen beter is. Ontdek deze methode voor landschapsplanning voor tuinen tot boerderijen, tot duurzame wijken en leefstijlen. Gebruik de
principes voor het maken van ethische keuzes en als handvaten om je project te vormen. Leer te denken als onderdeel van het ecosysteem.

Iedere les onderzoek je een thema. Verken deze met een mix van theorie en doe-opdrachten, groepsgewijs onderzoeken, leren van elkaar en reflectie. Pas het toe in ontwerpactiviteiten en oefen samen op een stukje projecttuin in het PermacultuurCentrum. Of je nou beginner of liefhebber bent, deze cursus helpt je op om je ideeën te concretiseren.

Wat heb je geleerd en gedaan aan het einde van deze cursus:

• Je kunt permacultuur in je eigen tuin of omgeving toepassen.
• Je leert kansen te herkennen en die te benutten.
• Je hebt tenminste een basis voor je eigen ontwerp en weet hoe je die zelf verder kunt uitbreiden.
• Je kunt zelfstandig verder leren door te observeren en gebruik te maken van de handvatten die je tijdens de cursus zijn aangereikt.
• Je kunt bewuste keuzes maken die bijdragen aan het verduurzamen van je omgeving. 

Ervaringen van een oud-cursisten
“Iris is een heldere, creatieve en vriendelijke docent. En haar werkwijze is afwisselend en leuk. Kortom de cursus was een zeer positieve ervaring en ik ga mij tuin nu plannen volgens de permacultuur principes!”

“Iris is heel goed en betrokken, de lessen zijn speels en leerzaam (ervarend leren). Ik ben blij dat ik dit gedaan heb, een betere basis als start kan ik niet bedenken.”

Opzet van de lessen:

  • Iedere les gaat in één of twee thema’s: ‘Wat is permacultuur?’, ‘Ecologische successie en bodem’, ‘Biodiversiteit en composteren’, ‘De 12 ontwerpprincipes’, ‘Water’ en ‘Planten’.
  • Het lesprogramma bestaat uit een afwisselende mix van theorie, zelf ontdekken, spel, in groepen verkennen en ontwerpen.
  • De eerste les is wat theoretischer, zodat je een basisbegrip kunt opbouwen. De lessen erna ga je vooral met je mede-cursisten aan de slag. Zo onderzoek je samen verkenstations en een waterbaan, speel je een successiespel, weef je een voedselweb en bouw je een composthoop. In de laatste twee lessen oefen je met het ontwerpen van een waterplan en een gilde.
  • In iedere les steken we na de lunch een halfuurtje de handen uit de mouwen in een projecttuintje, waarbij we samen een stukje grond omvormen tot een tuintje. Zo krijg je gevoel voor aanleg en onderhoud én zie je welk effect jouw werk heeft.
  • Je krijgt toegang tot een (besloten) internetgroep, waarop je tussen de lessen door vragen kunt stellen over alles permacultuur-gerelateerd of over je eigen project. Ook kun je hier allerlei afbeeldingen, documenten en links naar eigen keuze inzien ter verdieping van wat tijdens de les besproken is.
  • Naar aanleiding van de les ontvang je enkele (optionele) thuisopdrachten. De les starten we met een vragenronde en wie zijn werk met de groep wilt delen. Ook werken we samen aan een plantenlijst, die je in de laatste les én daarna kunt raadplegen.
  • Na afloop van iedere les ontvang je een samenvatting van de lesstof van die dag.

Over Iris Veltman
“Mijn permacultuur-carrière begon met de studie Milieukunde. Ik raakte enthousiast voor duurzaamheid, kringloopsluiting, ecologie, water en bodem. Na mijn afstuderen werkte ik in eerste instantie als procestechnoloog en onderzocht ik composteren en waterzuivering. Thuis kwam permacultuur op mijn pad. Dít is wat ik zoek, dacht ik. Het bracht alles samen wat ik dusver had geleerd. Ik ging onderzoeken en experimenteren en maakte uiteindelijk in 2014 de switch naar mijn eigen groene bedrijf. Nu ontwerp ik permacultuurtuinen, schrijf voor magazines en websites, houd een blog bij en geef lezingen. Deel de kennis, daar geloof ik in. Zo werken we samen aan verbetering.”

BASISCURSUS VOEDSELBOSSEN

Docent: Jelle Fekkes, landschapsarchitect en voedselbosbouwer
Kosten: € 238,- incl. btw
Lestijden en dagen: verschilt per cursus. Klik op de link onderaan deze pagina voor meer informatie.

Door de coronacrisis wordt de voedselboscursussen komend jaar niet op PermacultuurCentrum Haarlem gegeven. De lessen zullen deels online zijn, deels in excursies en deels in het atelier van Landscape Foodscape in Haarlem. 


De basis-plus cursus Voedselbossen biedt een helder en interactief lesprogramma. Het theoretische blok wordt verdeeld over vier lesavonden met voldoende ruimte voor vragen en wordt afgesloten met een uitgebreide introductie van de drie voedselbossen die in een excursie-module bezocht kunnen worden. Er kan gekozen worden voor twee of drie excursie-modules.

Bij deze cursus wordt de theorie zowel online als fysiek aangeboden. Met een voorbehoud voor tussentijdse aanpassingen van de Corona-maatregelen door het wettelijk gezag kan per les een groep van 8 tot ca. 12 personen aanwezig zijn in het atelier van Landscape Foodscape, waarbij richtlijnen rond het Corona-virus strikt gehanteerd zullen worden. De overige deelnemers nemen online actief deel aan de les. Indien gewenst zal er worden gerouleerd, zodat iedereen het grootste deel van de theorie fysiek bij kan wonen. In de praktijk is er vaak een goede verdeling tussen deelnemers die de lessen graag 100% online bijwonen en deelnemers die er graag fysiek bij zijn.

De basis-plus cursus Voedselbossen vormt een gedegen kennismaking met voedselbosbouw. Na de cursus heb je een duidelijk begrip van (de werking) van voedselbossen, een beeld van de toepassingsmogelijkheden en weet je hoe je er mee aan de slag kan gaan en hoe je je er verder in kunt verdiepen.

Over Jelle Fekkes

Jelle Fekkes is een ervaren tuin- en landschapsarchitect, medeoprichter van PermacultuurCentrum Haarlem en sinds enige jaren ook voedselbosbouwer.
 Met zijn Haarlemse bureau Landscape Foodscape verzorgt hij coaching, advies en ontwerp voor voedselbossen en eetbare landschappen. In samenwerking met Nan Cuna Teamontwikkeling heeft hij een eigen voedselbos en eetbaar landschap aangelegd in Barsingerhorn, voor onderzoek en educatie: voedselbos Kreilerwoud.

Over Wouter van Eck

Wouter van Eck was docent aan de universiteit van Nijmegen voordat hij als campagneleider Landbouw en Voedsel bij Milieudefensie in Amsterdam ging werken. Vervolgens was hij enige jaren directeur bij Stichting Floron (kennisinstituut inheemse flora). Vanaf 2009 heeft Wouter het voedselbos Ketelbroek (2,42 ha) ontworpen en aangelegd, vooralsnog het grootste en meest diverse voedselbos van Nederland. Wouter volgde in Engeland de cursus Advanced Forest Gardening bij de Agroforestry Research Trust. Hij geeft sinds 2012 lezingen, presentaties en cursussen over voedselbossen, onder meer als gastdocent bij de vakgroep Farming Systems Ecology van de WUR. Ook is hij betrokken bij ontwerp en aanleg van een groeiend aantal projecten, waaronder voedselbos Houtrak in Spaarndam en voedselbos Kralingen in Rotterdam.

Natuurlijk leven met wilde planten en kruiden

Docent: Corina Busman
Kosten: € 125-, incl. koffie, thee en studie-materiaal
Tijden: zaterdagmiddag van 15.00 – 17.00
Lessen op: 22 aug, 26 sept, 24 okt, 21 nov 2020 – VOL

Data voorjaarscursus: 13 maart, 10 april, 15 mei en 12 juni 2021


In de cursus leer je wilde planten en kruiden herkennen en gebruiken voor je gezondheid!

Herkennen
Je leert wilde planten herkennen en leert de regels voor het plukken van planten. Er is ook aandacht voor de klassieke signatuurleer: hoe zie je aan een plant wat deze voor je kan doen?

Voeding
In de voorjaarscursus proef je vijf natuurlijke smaken uit de natuur. Leer je eigen kruidenpesto en smoothie maken van wilde planten. Voeg wilde planten toe aan salades. En maak de lekkerste thee en kruidenwaters. 

 In de najaarscursus leer je kruidenzaden in de keuken gebruiken. We gaan wortels oogsten, zaden drogen, siroop en tinctuur maken. En we maken een wintertheemix.

Technieken
Wilde planten en kruiden kan je op verschillende manieren gebruiken. Je leert technieken om verschillende delen van planten te drogen. En om je eigen olie, zalf en tinctuur of siroop te maken. Zo kan je wilde planten voor jouw (huid)verzorging gebruiken.

Methodiek
De cursus is ervaringsgericht opgezet. Je bent veel in de tuin om te zien, ruiken, horen en voelen. En maakt verschillende kruidenproducten. Je krijgt een reader met alle producten en recepten. 

Over Corina Busman
Als kind plukte ik graag rozenblaadjes en maakte er rozenwater van. Als moeder (ik heb 4 kinderen) bezocht ik vaak de natuur omdat het daar zo lekker rustig was. Hoe vaker ik in de natuur was, hoe meer ik het gevoel kreeg iets te willen doen met de natuur. Lekker doen, iets maken van de krachten van de natuur en dat inzetten voor mijn gezondheid.

Een reeks studies volgden. Eerst uit pure interesse voor mijn eigen verbinding met de natuur en gezondheid, later voelde ik meer drang om die “oeroude kennis” ook te willen delen, omdat het mij veel goeds heeft gebracht. Ik begon met een online kruidenopleiding, na afronding smaakte dat naar de herboristenopleiding & signatuurleer bij Het Kruidenrijk.

Naast mijn studie ben ik gaan leren op de tuin en heb ik mijn kennis bij verschillende ervaren kruidenvrouwen mogen opdoen. Vanaf de geboorte van het Permacultuurcentrum Haarlem heb ik daar rond gelopen. Altijd fijne gesprekken en fijne ontmoetingen gehad op de tuin.
De eerste 10 jaar van mijn werkzame leven heb ik gewerkt in het bedrijfsleven in diverse rollen. Ik was altijd enorm geïnteresseerd in mensen, de verhalen achter de persoon. Veel selectiegesprekken mogen voeren en diverse arbo projecten gedaan. Mijn droom is om beide werelden te combineren. Ik wil graag een plek creëren waar mensen kunnen re-integreren op een tuin in het groen. Zie voor meer hierover: www.groenvitaal.nl

WORKSHOP COMPOSTEREN

Docent: Iris Veltman
Kosten: € 35,- incl. btw
Datum: deze workshop is geannuleerd vanwege de coronacrisis – als je graag op de hoogte gehouden wordt van de volgende workshop, kun je dat via het contactformulier laten weten.
Tijden: 11:00 uur tot 14:30 uur

Aanmelden kan via info@permacultuurcentrumhaarlem.nl onder vermelding van de cursus en je naam, e-mailadres en telefoonnummer. Je ontvangt dan een bevestiging van inschrijving en aanvullende informatie.


 

Composteren is niet moeilijk, als je eenmaal de truc erachter snapt. Tijdens deze workshop bouw je de basis voor een gezonde composthoop, leer je aflezen hoe het met je compostering gaat en ontdek je welke werkwijze het beste aan jouw wensen voldoet.

Na afloop ontvang je een hand-out met samenvatting, tips en troubleshooting.


Over Iris Veltman

Mijn permacultuur-carrière begon met de studie Milieukunde. Ik raakte enthousiast voor duurzaamheid, kringloopsluiting, ecologie, water en bodem. Na mijn afstuderen werkte ik in eerste
instantie als procestechnoloog en onderzocht ik composteren en waterzuivering. Thuis kwam permacultuur op mijn pad. Dít is wat ik zoek, dacht ik. Het bracht alles samen wat ik dusver had geleerd. Ik ging onderzoeken en experimenteren en maakte uiteindelijk in 2014 de switch naar mijn eigen groene bedrijf.

Nu ontwerp ik permacultuurtuinen, schrijf voor magazines en websites, houd
een blog bij en geef lezingen. Deel de kennis, daar geloof ik in. Zo werken we samen aan verbetering.

 

WORKSHOP WILDPLUK en onkruidlunch

Docent: Corina Busman
Kosten: € 35,- incl. koffie en thee 
Tijden: 9.30 – 12.30 uur
Datum: vrijdag 14 mei


Leer wilde planten en kruiden herkennen in de tuin van PermacultuurCentrum Haarlem. Samen bereiden we een eenvoudige lunch van wilde planten en onkruid.

Na deze workshop kan je een aantal basisplanten herkennen en heb je het zelfvertrouwen om deze ook thuis in het koken te gebruiken!

Over Corina Busman
Als kind plukte ik graag rozenblaadjes en maakte er rozenwater van. Als moeder (ik heb 4 kinderen) bezocht ik vaak de natuur omdat het daar zo lekker rustig was. Hoe vaker ik in de natuur was, hoe meer ik het gevoel kreeg iets te willen doen met de natuur. Lekker doen, iets maken van de krachten van de natuur en dat inzetten voor mijn gezondheid.

Een reeks studies volgden. Eerst uit pure interesse voor mijn eigen verbinding met de natuur en gezondheid, later voelde ik meer drang om die “oeroude kennis” ook te willen delen, omdat het mij veel goeds heeft gebracht. Ik begon met een online kruidenopleiding, na afronding smaakte dat naar de herboristenopleiding & signatuurleer bij Het Kruidenrijk.

Naast mijn studie ben ik gaan leren op de tuin en heb ik mijn kennis bij verschillende ervaren kruidenvrouwen mogen opdoen. Vanaf de geboorte van het Permacultuurcentrum Haarlem heb ik daar rond gelopen. Altijd fijne gesprekken en fijne ontmoetingen gehad op de tuin.
De eerste 10 jaar van mijn werkzame leven heb ik gewerkt in het bedrijfsleven in diverse rollen. Ik was altijd enorm geïnteresseerd in mensen, de verhalen achter de persoon. Veel selectiegesprekken mogen voeren en diverse arbo projecten gedaan. Mijn droom is om beide werelden te combineren. Ik wil graag een plek creëren waar mensen kunnen re-integreren op een tuin in het groen. Zie voor meer hierover: www.groenvitaal.nl

 

WORKSHOP Bouwen met klei

Docenten: Jasper Nuijt, Stephanie Offhaus
Kosten: € 225,- incl. koffie en thee
Tijden: 10.00 – 16.00 uur
Data: zaterdag 15, 29 aug, 12 en 26 sept. 2020
Introductie workshop: zaterdag 1 aug. vanaf 11.30 uur


Bouw een pizza oven van klei
In deze vierdaagse cursus leer je hoe je zelf in je eigen tuin een pizza oven kan maken. En dat voor heel weinig geld! Zand, water, klei en stro, dat zijn de enige materialen die je nodig hebt. Het werken met Cob, zoals dit ook wel genoemd wordt, is een bijzondere ervaring. Klei is duurzaam, makkelijk te (her)gebruiken en niet schadelijk voor de gezondheid. Met een beetje begeleiding kan iedereen hiermee aan de slag! Er zal een wereld voor je open gaan. De wereld van het zelf bouwen met natuurlijke materialen. Het gevoel dat je zelf je eigen huis zou kunnen bouwen geeft moed en kracht!

Wat kun je verwachten?
De hele cursus zal erop gericht zijn dat jij leert hoe je een goede, sterke pizza oven kan bouwen die lang zijn warmte vast kan houden. Je leert onderzoeken en testen wat voor klei je in de kuip hebt. En hoe je hiermee een sterke Cob mix kan maken. Ook leer je hoe je een stevige fundering kan maken. En als klap op de vuurpijl eten we samen de allereerste pizza uit onze vers gebouwde oven.

Over Jasper en Steph
In 2011 leerden zij elkaar kennen in Haarlem. Jasper was op dat moment werkzaam als regisseur en cameraman. Steph studeerde Music Management. Al na een jaar besloten zij een bijzondere reis door Europa te maken. Gewapend met een camera en microfoon bezochten zij allerlei plekken waar mensen in harmonie met de natuur een zelfvoorzienend leven leiden. Hun ervaringen hebben ze vastgelegd in een aantal korte documentaires. Na deze reis wisten ze zeker dat ze een ander leven wilden en vertrokken ze naar een verlaten stukje grond in de bergen van de Sierra Nevada in Zuid-Spanje om zelfvoorzienend te leven. Een korte filmische samenvatting van hun ervaringen vind je hieronder. Zes jaar later en twee kinderen rijker besloten ze uiteindelijk de berg en deze manier van leven voorlopig vaarwel te zeggen. En nu willen ze hun kennis en ervaring graag overbrengen, mensen inspireren en de kracht die zij eruit hebben gehaald doorgeven.
IMG 3392
IMG 3374
IMG 3347
CYO 480
CYO 475

Schrijf je hier in!

Wil je deelnemen aan een (of meer) van onze activiteiten? Vul dan hier je gegevens in. Je ontvangt dan een bevestiging van inschrijving en aanvullende informatie.