Cursussen en workshops

Wij bieden verschillende cursussen en workshops aan over permacultuur en voedselbossen! Alle cursussen worden met veel enthousiasme gegeven door professionele docenten. Bekijk hieronder ons aanbod voor het jaar 2024 en schrijf je in!

Introductie permacultuur

Docent: Rutger Spoelstra
> Lees meer over Rutger
Prijs: € 55,- incl. koffie en thee
Tijden: 11.00 – 16.00 uur
Data: 15 juni 2024

INSCHRIJVEN HIER


Permacultuur is een ontwerpfilosofie waarmee je een duurzaam leven kunt ontwerpen, het wordt ook wel omschreven als een dans met de natuur. Tijdens deze workshop maak je kennis met permacultuur. Het is een brede introductie, maar ook praktisch toepasbaar. Je ontwikkelt basiskennis en ecologisch inzicht waarmee je permacultuur toe kan passen in je eigen tuin en je eigen leven. Je leert hoe je kan meewerken met de natuur in plaats van ertegen in.

De workshop bestaat uit een dag, waarin we ons verdiepen in de volgende thema’s:

• Permacultuur introductie
• Observeren en analyseren
• De wondere wereld van planten
• Voorbeelden van Permacultuurtuinen bekijken

In de workshop is er een grote diversiteit aan lesmethoden. Er is een mix van theorie, doe-opdrachten en interactie, ook is er veel ruimte voor vragen.

Ervaringen van oud-deelnemers

‘Ik vond het een inspirerende cursus. Voor mij een manier om anders te kijken naar de inrichting van mijn tuin.’

‘Naast hele relevante inhoud ook voor mij persoonlijk een ontzettend goede ervaring om zo iets mee te maken met gelijkgestemden. Ik ervaarde echt een gevoel van verbinding met mens en aarde.’

Basiscursus permacultuur

Docent: Iris Veltman
Lees hier meer info over Iris
Prijs: € 255, – incl. koffie en thee
Tijden: 11.00 – 15.30 uur, incl. half uur pauze
Data: zondag  24 maart,  7 en 21 april, 12 en 26 mei,  9 juni 2024

De nieuwe start in het najaar. 

 

INSCHRIJVEN HIER

___________________________________________________________________________

 

Een goed permacultuur-ontwerp zit ‘m in kansen herkennen. Ervaar hoe een kleine ingreep een groot effect kan hebben – en wanneer niets doen beter is. Ontdek deze methode voor landschapsplanning voor tuinen tot boerderijen, tot duurzame wijken en leefstijlen. Gebruik de
principes voor het maken van ethische keuzes en als handvaten om je project te vormen. Leer te denken als onderdeel van het ecosysteem.

Iedere les onderzoek je een thema. Verken deze met een mix van theorie en doe-opdrachten, groepsgewijs onderzoeken, leren van elkaar en reflectie. Pas het toe in ontwerpactiviteiten en oefen samen op een stukje projecttuin in het PermacultuurCentrum. Of je nou beginner of liefhebber bent, deze cursus helpt je op om je ideeën te concretiseren.

Wat heb je geleerd en gedaan aan het einde van deze cursus:

• Je kunt permacultuur in je eigen tuin of omgeving toepassen.
• Je leert kansen te herkennen en die te benutten.
• Je hebt tenminste een basis voor je eigen ontwerp en weet hoe je die zelf verder kunt uitbreiden.
• Je kunt zelfstandig verder leren door te observeren en gebruik te maken van de handvatten die je tijdens de cursus zijn aangereikt.
• Je kunt bewuste keuzes maken die bijdragen aan het verduurzamen van je omgeving.

  Opzet van de lessen:

  • Iedere les gaat in één of twee thema’s: ‘Wat is permacultuur?’, ‘Ecologische successie en bodem’, ‘Biodiversiteit en composteren’, ‘De 12 ontwerpprincipes’, ‘Water’ en ‘Planten’.
  • Het lesprogramma bestaat uit een afwisselende mix van theorie, zelf ontdekken, spel, in groepen verkennen en ontwerpen.
  • De eerste les is wat theoretischer, zodat je een basisbegrip kunt opbouwen. De lessen erna ga je vooral met je mede-cursisten aan de slag. Zo onderzoek je samen verkenstations en een waterbaan, speel je een successiespel, weef je een voedselweb en bouw je een composthoop. In de laatste twee lessen oefen je met het ontwerpen van een waterplan en een gilde.
  • In iedere les steken we na de lunch een halfuurtje de handen uit de mouwen in een projecttuintje, waarbij we samen een stukje grond omvormen tot een tuintje. Zo krijg je gevoel voor aanleg en onderhoud én zie je welk effect jouw werk heeft.
  • Je krijgt toegang tot een (besloten) internetgroep, waarop je tussen de lessen door vragen kunt stellen over alles permacultuur-gerelateerd of over je eigen project. Ook kun je hier allerlei afbeeldingen, documenten en links naar eigen keuze inzien ter verdieping van wat tijdens de les besproken is.
  • Naar aanleiding van de les ontvang je enkele (optionele) thuisopdrachten. De les starten we met een vragenronde en wie zijn werk met de groep wilt delen. Ook werken we samen aan een plantenlijst, die je in de laatste les én daarna kunt raadplegen.
  • Na afloop van iedere les ontvang je een samenvatting van de lesstof van die dag.

  Ervaringen van oud-cursisten
  “Iris is een heldere, creatieve en vriendelijke docent. En haar werkwijze is afwisselend en leuk. Kortom de cursus was een zeer positieve ervaring en ik ga mij tuin nu plannen volgens de permacultuur principes!”

  “Iris is heel goed en betrokken, de lessen zijn speels en leerzaam (ervarend leren). Ik ben blij dat ik dit gedaan heb, een betere basis als start kan ik niet bedenken.”

  Workshop Enten

    Docent: Jelle Fekkes
  > Lees meer over Jelle
  Prijs: € 80,- incl. entmes, handouts, koffie en thee
  Tijden: 1 lesdag 10.30 – 16.30 uur
  Datum: nieuwe datum volgt 2025

  INSCHRIJVEN HIER

  ___________________________________________________________________

  Een voedselbos of eetbaar landschap inplanten vraagt om een behoorlijke investering. Je werkt met bijzondere soorten en cultuurselecties met bijzondere en specifieke eigenschappen. Om die eigenschappen vast te houden worden deze planten vaak vegetatief vermeerderd, oftewel gestekt of geënt.

  Door bomen en struiken (deels) zelf te stekken of enten kun je met een beperkt budget (en een beetje geduld) toch een groot project realiseren. En je kan natuurlijk ook bomen en struiken enten voor je eigen achtertuin en zo zonder kosten allerlei bijzondere soorten verzamelen. Het succes van enten- en stekken brengt docent Jelle Fekkes in de praktijk in zijn voedselbossen Houtrak en Kreilerwoud. Bij Houtrak staan inmiddels veel onderstammen waar we de komende jaren in het veld op gaan enten. En centraal in voedselbos Kreilerwoud ligt een kleine kwekerij. Hier staan veel soorten fruitbomen en struiken die via enten of stekken vermeerderd worden.

  In de workshop behandelen we ’s ochtends de theoretische basis van het stekken, snoeien en enten van bomen en struiken. Na de pauze lopen we ook even het voedselbos in, en bespreken we het (niet) snoeien van bomen en het oogsten van griffelhout voor het enten. Vervolgens leer je enten. 

  Je krijgt een eigen mes, en neemt na afloop een zelf-geënt boompje mee naar huis.

  Dagindeling:
  10:00 uur inloop met koffie en thee
  10:30 uur theorie
  12:30 uur soep (neem zelf lunch mee)
  13:30 uur rondgang langs griffelbomen
  14:00 uur praktijkles enten
  16:00 uur afronding
  16:30 uur einde

  Basiscursus Voedselbos

  Docent: Jelle Fekkes

  > Lees meer over Jelle
  Prijs: € 425,- 

  Dagen: 5 vrijdagen in 3 maanden
  Tijden: lesdagen van 10.00 tot 17.00 uur
  Data: start 6 september

  INSCHRIJVEN HIER

  ______________________________

  De basiscursus voedselbossen omvat een diepgaande kennismaking met voedselbosbouw.
  De lesdagen kennen een theoretisch deel (binnen) en een praktisch deel (buiten). Het theoretische deel sluiten we af met vingeroefeningen als huiswerk.
  Na de cursus heb je een duidelijk begrip van (de werking) van voedselbossen, een beeld van de toepassingsmogelijkheden en weet je hoe je mee aan de slag kunt gaan en hoe je je er
  verder in kunt verdiepen.
  De cursus wordt o.a. gegeven bij Broedplaats Bogotá, Halfweg tussen Amsterdam en Haarlem.


  Les 1 – Broedplaats Bogotá, PermacultuurCentrum Haarlem
  Les 2 – Broedplaats Bogotá, Voedselbos Houtrak
  Les 3 – Voedselbos Kreilerwoud, Barsingerhorn
  Les 4 – Broedplaats Bogotá, Voedselbos Amsterdam
  Les 5 – Voedselbos Ketelbroek, Groesbeek

  Les vijf wordt samen met Wouter van Eck verzorgd.

  Introductie Voedselbos

  Docent: Jelle Fekkes

  > Lees meer over Jelle
  Prijs: € 55,- 

  Tijden: 1 lesdag van 10.30 tot 16.30 uur
  Data: 31 mei

  INSCHRIJVEN HIER

  _________________________________________________________________

  Voedselbosbouw staat in de belangstelling. Wil je meer weten over voedselbossen, maar is een cursus (nog) teveel van het goede? Kom naar een introductiedag, inclusief een bezoek aan een voedselbos.