Cursussen en workshops

Wij bieden verschillende cursussen en workshops aan over permacultuur en voedselbossen! Alle cursussen worden met veel enthousiasme gegeven door professionele docenten. Bekijk hieronder ons aanbod en schrijf je in!

Introductie permacultuur

Docent: Rutger Spoelstra
> Lees meer over Rutger
Prijs: € 140,- incl. koffie en thee
Tijden: 13.30 – 17.00 uur
Data: zaterdag 24 september, 22 oktober, 26 november, 17 december 2022

Volgeboekt!


Permacultuur is een ontwerpfilosofie waarmee je een duurzaam leven kunt ontwerpen, het wordt ook wel omschreven als een dans met de natuur. Tijdens deze cursus maak je kennis met permacultuur. Het is een brede introductie, maar ook praktisch toepasbaar. Je ontwikkelt basiskennis en ecologisch inzicht waarmee je permacultuur toe kan passen in je eigen tuin en je eigen leven. Je leert hoe je kan meewerken met de natuur in plaats van ertegen in.

De cursus bestaat uit vier middagen en elke middag verdiepen we ons in twee thema’s.

Thema’s die we behandelen:
• Permacultuur introductie
• De wondere wereld van planten
• Observeren en analyseren
• Ontwerpen
• Bodem
• Klimaat en microklimaat
• Patronen in de natuur
• Sociale permacultuur

In de cursus is er een grote diversiteit aan lesmethoden. Er is een mix van theorie, doe-opdrachten en interactie, ook is er veel ruimte voor vragen.

Ervaringen van oud-cursisten

‘Ik vond het een inspirerende cursus. Voor mij een manier om anders te kijken naar de inrichting van mijn tuin.’

‘Naast hele relevante inhoud ook voor mij persoonlijk een ontzettend goede ervaring om zo iets mee te maken met gelijkgestemden. Ik ervaarde echt een gevoel van verbinding met mens en aarde.’

Basiscursus permacultuur

Docent: Iris Veltman
Lees hier meer info over Iris
Prijs: € 250, – incl. koffie en thee
Tijden: 11.00 – 15.30 uur, incl. half uur pauze
Data: zondag 11 en 25 september, 9 en 30 oktober, 13 en 27 november 2022

Volgeboekt!

 


Een goed permacultuur-ontwerp zit ‘m in kansen herkennen. Ervaar hoe een kleine ingreep een groot effect kan hebben – en wanneer niets doen beter is. Ontdek deze methode voor landschapsplanning voor tuinen tot boerderijen, tot duurzame wijken en leefstijlen. Gebruik de
principes voor het maken van ethische keuzes en als handvaten om je project te vormen. Leer te denken als onderdeel van het ecosysteem.

Iedere les onderzoek je een thema. Verken deze met een mix van theorie en doe-opdrachten, groepsgewijs onderzoeken, leren van elkaar en reflectie. Pas het toe in ontwerpactiviteiten en oefen samen op een stukje projecttuin in het PermacultuurCentrum. Of je nou beginner of liefhebber bent, deze cursus helpt je op om je ideeën te concretiseren.

Wat heb je geleerd en gedaan aan het einde van deze cursus:

• Je kunt permacultuur in je eigen tuin of omgeving toepassen.
• Je leert kansen te herkennen en die te benutten.
• Je hebt tenminste een basis voor je eigen ontwerp en weet hoe je die zelf verder kunt uitbreiden.
• Je kunt zelfstandig verder leren door te observeren en gebruik te maken van de handvatten die je tijdens de cursus zijn aangereikt.
• Je kunt bewuste keuzes maken die bijdragen aan het verduurzamen van je omgeving.

  Opzet van de lessen:

  • Iedere les gaat in één of twee thema’s: ‘Wat is permacultuur?’, ‘Ecologische successie en bodem’, ‘Biodiversiteit en composteren’, ‘De 12 ontwerpprincipes’, ‘Water’ en ‘Planten’.
  • Het lesprogramma bestaat uit een afwisselende mix van theorie, zelf ontdekken, spel, in groepen verkennen en ontwerpen.
  • De eerste les is wat theoretischer, zodat je een basisbegrip kunt opbouwen. De lessen erna ga je vooral met je mede-cursisten aan de slag. Zo onderzoek je samen verkenstations en een waterbaan, speel je een successiespel, weef je een voedselweb en bouw je een composthoop. In de laatste twee lessen oefen je met het ontwerpen van een waterplan en een gilde.
  • In iedere les steken we na de lunch een halfuurtje de handen uit de mouwen in een projecttuintje, waarbij we samen een stukje grond omvormen tot een tuintje. Zo krijg je gevoel voor aanleg en onderhoud én zie je welk effect jouw werk heeft.
  • Je krijgt toegang tot een (besloten) internetgroep, waarop je tussen de lessen door vragen kunt stellen over alles permacultuur-gerelateerd of over je eigen project. Ook kun je hier allerlei afbeeldingen, documenten en links naar eigen keuze inzien ter verdieping van wat tijdens de les besproken is.
  • Naar aanleiding van de les ontvang je enkele (optionele) thuisopdrachten. De les starten we met een vragenronde en wie zijn werk met de groep wilt delen. Ook werken we samen aan een plantenlijst, die je in de laatste les én daarna kunt raadplegen.
  • Na afloop van iedere les ontvang je een samenvatting van de lesstof van die dag.

  Ervaringen van oud-cursisten
  “Iris is een heldere, creatieve en vriendelijke docent. En haar werkwijze is afwisselend en leuk. Kortom de cursus was een zeer positieve ervaring en ik ga mij tuin nu plannen volgens de permacultuur principes!”

  “Iris is heel goed en betrokken, de lessen zijn speels en leerzaam (ervarend leren). Ik ben blij dat ik dit gedaan heb, een betere basis als start kan ik niet bedenken.”

  Introductie Voedselbossen (ook in een stadstuin)

  Docent: Jelle Fekkes
  > Lees meer over Jelle
  Prijs: € 50,- incl. koffie en thee
  Tijden: 11.00 – 16.00 uur
  Datum: vrijdag 14 oktober 2022


  Tijdens deze dag maak je kennis met de basisprincipes van een voedselbos en hoe deze in de praktijk uitgewerkt kunnen worden. Het geeft in het kort een overzicht van zaken waar je op moet letten bij het ontwerpen van een voedselbos. Maar ook hoe je enkele principes daarvan in een stadstuin kunt toepassen. Tijdens deze dag krijg je een rondleiding door het eerste (!) voedselbos van Haarlem op het terrein van PermacultuurCentrum Haarlem.

  WORKSHOP ENTEN

  Docent: Jelle Fekkes
  > Lees meer over Jelle
  Prijs: € 50,-  incl. btw, koffie en thee
  Tijden: 11.00 – 16.00 uur
  Datum: zaterdag ?????? 2023

  Voor inschrijvingen en/of meer informatie over andere cursussen klik op de link onder aan deze pagina.


  Workshop Enten

  In een voedselbos of eetbaar landschap werk je met bijzondere soorten en cultuurselecties met bijzondere en specifieke eigenschappen. Om die eigenschappen vast te houden worden deze planten vaak gestekt of geënt.

   

  Basiscursus Voedselbos

  Docent: Jelle Fekkes
  > Lees meer over Jelle
  Prijs: € ???  incl. btw, koffie en thee
  Tijden: 11.00 – 16.00 uur
  Datum: zaterdag ?????? 2023

  Voor inschrijvingen en/of meer informatie over andere cursussen klik op de link onder aan deze pagina.


  Basis-plus cursus Voedselbossen

  Naast de workshop Enten verzorgt Jelle Fekkes van Landscape Foodscape de Basis-plus cursus Voedselbossen. Deze cursus biedt een helder en interactief lesprogramma. Het theoretische blok wordt verdeeld over vier lesavonden met voldoende ruimte voor vragen en wordt afgesloten met een uitgebreide introductie van de drie voedselbossen die in een excursie-module bezocht kunnen worden. Er kan gekozen worden voor twee of drie excursie-modules.
  De basis-plus cursus Voedselbossen vormt een gedegen kennismaking met voedselbosbouw. Na de cursus heb je een duidelijk begrip van (de werking) van voedselbossen, een beeld van de toepassingsmogelijkheden en weet je hoe je er mee aan de slag kan gaan en hoe je je er verder in kunt verdiepen.

  Cursus Superfoods

  Docent: Corina Busman en assistente
  > Lees meer info over Corina
  Prijs: € 125-, incl. koffie, thee en handouts
  Tijden: 9.30 – 12.30 uur
  Data: geannuleerd

  In deze cursus leer je wilde planten en kruiden herkennen en hoe je ze volgens de regels van het wildplukken het beste kunt oogsten.

  We gaan op ontdekkingstocht in de tuin van het permacultuurcentrum Haarlem. En we gebruiken daarbij vooral onze zintuigen. Hoe ziet de plant eruit, hoe voelt, ruikt en proeft het?

  Met ongeveer 15 wilde planten gaan we aan het koken. We maken  o.a  kruidenbouillon,  wilde smoothies, wilde pesto, soep en salades, verschillende soorten theeën en kruidenwaters.

   

  Methodiek
  De cursus is ervaringsgericht opgezet. Je bent veel in de tuin om te zien, ruiken, horen en voelen. En maakt verschillende kruidenproducten. Je krijgt een reader met alle producten en recepten. 

  WORKSHOP COMPOSTEREN

  Docent: Iris Veltman
  Lees hier meer info over Iris
  Prijs: € 35,- incl. koffie en thee
  Tijden: 10.00 – 13.00 uur
  Datum: zaterdag ????? 2022/2023

  Composteren is niet moeilijk, als je eenmaal de truc erachter snapt. Tijdens deze workshop bouw je de basis voor een gezonde composthoop, leer je aflezen hoe het met je compostering gaat en ontdek je welke werkwijze het beste aan jouw wensen voldoet.

  Na afloop ontvang je een hand-out met samenvatting, tips en troubleshooting.

   

  CURSUS WILDPLUK EN THEEKRUIDEN

  Docent: Corina Busman en assistente
  > Lees meer info over Corina
  Prijs: € 125,- incl. koffie, thee en handouts
  Tijden: 9.30 – 12.30 uur
  Data: vrijdag 7 oktober, 11 november, 9 december 2022


  Zoek, oogst en proef thee uit de natuur.  Van de bloesem, bloem, blad, wortel, bes of zaad die we vinden in de tuin van PermacultuurCentrum Haarlem gaan we thee zetten.

  Thee zetten van wilde planten, die overal om ons heen groeien als ‘onkruid’. Wanneer je naar de natuur kijkt vanuit het perspectief ‘waar kan ik thee van zetten’, ga je de natuur heel anders beleven.

  In deze cursus leer je de wildplukregels en stimuleren we je om zelf wilde theeplanten in je tuin of op je balkon te zetten. We gaan ook wilde planten stekken om mee naar huis te nemen, zodat je thuis verse wilde thee kunt trekken.

  In de cursus ligt de nadruk op wilde planten herkennen, technieken om ze te drogen en te verwerken tot een theeblend. Elke les gaan we kruiden plukken, welke je thuis gaat drogen (met instructies). De laatste les maken we een wilde theeblend van alle gedroogde kruiden in de les.

  WORKSHOP Bouwen met klei

  Docenten: Jasper Nuijt en Stephanie Offhaus
  > Lees meer over Jasper en Stephanie
  Prijs: € 225,- incl. koffie en thee
  Tijden: 10.00 – 16.00 uur
  Data:

   

  Bouw een pizza oven van klei
  In deze vierdaagse cursus leer je hoe je zelf in je eigen tuin een pizza oven kan maken. En dat voor heel weinig geld! Zand, water, klei en stro, dat zijn de enige materialen die je nodig hebt. Het werken met Cob, zoals dit ook wel genoemd wordt, is een bijzondere ervaring. Klei is duurzaam, makkelijk te (her)gebruiken en niet schadelijk voor de gezondheid. Met een beetje begeleiding kan iedereen hiermee aan de slag! Er zal een wereld voor je open gaan. De wereld van het zelf bouwen met natuurlijke materialen. Het gevoel dat je zelf je eigen huis zou kunnen bouwen geeft moed en kracht!

   

  Wat kun je verwachten?
  De hele cursus zal erop gericht zijn dat jij leert hoe je een goede, sterke pizza oven kan bouwen die lang zijn warmte vast kan houden. Je leert onderzoeken en testen wat voor klei je in de kuip hebt. En hoe je hiermee een sterke Cob mix kan maken. Ook leer je hoe je een stevige fundering kan maken. En als klap op de vuurpijl eten we samen de allereerste pizza uit onze vers gebouwde oven.

  Schrijf je hier in!

  Wil je deelnemen aan een (of meer) van onze activiteiten? Vul dan hier je gegevens in. Je ontvangt dan een bevestiging van inschrijving en aanvullende informatie.