Beginners en gevorderden

jan 14, 2016


Hoe veel ervaring heb je nodig om mee te doen bij een gemeenschappelijke tuin, zoals die van ons?

Niks dus. Alle niveau’s zijn welkom. Beginners, gevorderden, mensen met groene vingers, mensen met alles-wat-ik-aanraak-gaat-dood-vingers en mensen die geen idee hebben van hoe een plant er überhaupt uitziet: het maakt niet uit. Want het mooie van een community garden is dat verschillende mensen eraan samen kunnen werken. Dit trekt altijd mensen van gevarieerde niveau’s en met verschillende denkwijzen. En dus is zo’n gemeenschappelijke tuin de perfecte plek om een geliefde hobby uit te oefenen of als ouwe rot in het vak weer nieuwe ideeën op te doen, maar ook juist om over tuinieren te leren. Of over eten kweken, ecologisch tuinieren, Permacultuur… Terwijl je eigenlijk vooral gezellig aan het kletsen bent, is mijn ervaring, trouwens.

Zo is voor mijzelf één van de redenen dat ik bij PermacultuurCentrum Haarlem zit, dat ik graag meer zienswijzen op Permacultuur (en tuinieren in het algemeen) wil leren kennen. Dat is iets waar ik zelf veel van leer. Misschien interpreteert iemand ideeën heel anders dan ik – en ja, dat gebeurt zeker, binnen ons team zijn hele verschillende visies aanwezig! Die bovendien allemaal een eigen plek hebben in ons ontwerp. Maar ik wil ook graag meehelpen met de kennis die er is uit te breiden, te onderzoeken en niet in de laatste plaats: mensen laten zien wat er allemaal mogelijk is. Ik weet zeker dat iedereen (ecologisch) kan tuinieren en ja, ook de mensen die nooit tijd willen/kunnen maken voor de tuin. Dat laat ik mensen graag zien!

Ook bij ons is altijd ruimte voor ieder niveau. Ons eigen team bestaat uit mensen met verschillende ervaringen en kennis. En er valt steeds weer wat van elkaar te leren, of je nu een tuin-zwaargewicht bent of ervan overtuigt bent dat je alleen maar (onbedoeld) dood en verderf kan zaaien.