De tuin in februari

Feb 9, 2016

De tuin ligt er redelijk stil bij nu, maar er gebeurt stiekem wel een hoop!

De eerste bloemen zijn in ieder geval een feit, zoals op de foto hierboven te zien is (Prunus). En we kunnen binnenkort nog veel meer verwachten, want er komen overal narcissen op. Waaronder in de kring van houtblokken, wat er straks vast erg leuk uit zal zien! Als deze warme winter aanhoudt dan kunnen de bijen en hommels nog wel eens vroeg wakker gaan worden en dan hebben wij in ieder geval de welkomst-mat al voor ze klaar liggen.

Narcissen komen op!

Uitgebloeide kaardebollen

De uitgebloeide bloemen van vorig jaar hebben we laten staan, zodat hun zaden verspreid en gegeten kunnen worden en de afgestorven structuren leefruimte vormen voor een scala aan beestjes, zoals allerlei spinnen, lieveheersbeestjes, rupsen en meer van dat soort. In het voorjaar zal dat gesnoeid worden en ter plekke worden neergelegd of in de composthoop belanden.

Er liggen intussen ook al wat projecten klaar waar in het voorjaar en in de loop van het jaar steeds meer te zien zal zijn. Zo zijn de moestuinkring en de eetbare haagkring al druk aan het plannen en ontwerpen, waar je nu op de tuin nog niet zo veel van ziet maar wat de aanblik straks duidelijk zal gaan veranderen. De plaats van de Keltische kruidentuin staat ook al klaar voor gebruik, maar mede dankzij de zachte winter steken, ondanks de compost en het karton, heel wat plantjes hun sprieten omhoog. Dat zal dus nog wel even werk worden en vooral stapelen met mulch.

Werk aan de winkel!

De ‘vijver’

Ook één van de vele projecten die klaarligt is de ‘vijver’ (tussen aanhalingstekens want officieel mag het geen vijver zijn, het is dan ook gewoon een gat met water erin 😉 ). Deze is ontstaan nadat er plaggen met riet zijn uitgestoken om aarde te winnen voor de kruidencirkel, maar de bedoeling is wel daar straks een mooie, natuurlijke waterberging van te maken met waterminnende planten.

En dan is er nog een kleine verrassing. Op een stronkje dood hout, in de buurt van de ‘vijver’, zijn zwammen aanwezig. En dat is goed nieuws voor het voedselbos, wat in deze delen komt! Want dood hout en schimmels maken een belangrijk onderdeel uit van een gezond bos, omdat ze afval verwerken, samenwerken met de houtachtige gewassen en een belangrijk onderdeel zijn van de voedselkringloop. Super dus dat er al wat aanwezig is!